Is dakbedekking moeilijk te leren?

De enquête was bedoeld om de vraag te beantwoorden welk type werk fysiek het meest slopende is en welke het moeilijkst te leren en onder de knie te krijgen is. dakbedekking stond bovenaan de lijst als de fysiek meest veeleisende baan, waarbij 13% van de aannemers het boven alle andere rangschikte. Deze cursussen kunnen worden gevolgd op verschillende technische en online scholen. De meeste dakdekkers leren de truc van het vak tussen een maand en een jaar.

Die tijdlijn kan echter variëren op basis van de complexiteit van elk dak en elke werklocatie. Met een dakbedekkingscarrière kun je andere vaardigheden opdoen die nuttig kunnen blijken te zijn naarmate je carrière evolueert. Je leert blueprints lezen en ontwikkelt niet alleen bekendheid met een verscheidenheid aan tools, maar weet ook hoe je ze goed kunt gebruiken. Dakbedekking is geen gemakkelijke klus.

Je moet een trainingsperiode van drie tot vier jaar doorlopen voordat je een vaste baan krijgt. Een dakbedekkingscarrière zal zeker niet voor iedereen geschikt zijn, maar voor de persoon die graag van de grond af over een branche leert, kan het een spannende en lonende carrière zijn. Als u niet in klassieke kantoorbanen wilt werken, kunt u veel gelukkiger worden met werken als dakdekker of handelaar in het algemeen. Zelfklevende onderlaag voor dakbedekking (vaak „ijs- en wateronderlaag genoemd) kan dit voorkomen omdat het aan het dakdek kleeft om water af te sluiten.

Een ander nadeel van dakdekker worden is dat je tijdens je carrière gewoon niet veel harde vaardigheden leert. Dakdekkers genieten op dit moment niet alleen van goede werkzekerheid, maar ze zullen in dit opzicht ook in de toekomst in goede staat zijn. Het is onmogelijk om nieuwe flitser en onderlaag goed te installeren als u het oude dak niet van tevoren afscheurt. Metalen druppelrand is meestal niet nodig (neem contact op met een lokale gebouwfunctionaris), maar het geeft dakranden een mooie afgewerkte look, voorkomt dat gordelroos over de rand krullen en voorkomt dat water rechtstreeks langs je fasciaborden stroomt.

Daarom kan het ook heel logisch zijn om dakdekker te worden als je nog vele jaren een veilige baan wilt hebben. Gebruik vier dakspijkers per shingle, zoals aangegeven op de instructies op de verpakking (zes spijkers in gebieden met veel wind). Bovendien kunt u er ook voor zorgen dat u dakpannen van de beste kwaliteit kiest, zodat uw dak behoorlijk lang meegaat. De cursus leert je hoe je moet werken met de dakbedekkingsmaterialen PVC, TPO, EPDM, 2-laags gemodificeerd bitumen, koolteer, asfalt, 4-laags BUR.

Als je op een dak staat, kunnen meer onervaren werknemers soms een slechte diepteperceptie hebben, wat ertoe kan leiden dat ze hun evenwicht verliezen en vallen. Dakdekkers worden vaak met touwen en harnassen op daken vastgemaakt, wat betekent dat kracht en balans uiterst belangrijk zijn als u ongelukken wilt voorkomen. Ze beschouwen het werk als iets dat iedereen zou kunnen doen, maar realistisch gezien moet je heel stoer en slim zijn om fulltime dakdekker te zijn. Waar en hoe vaak u uw gordelroos spijkert, hangt af van de windsnelheden in uw omgeving en de helling van uw dak.