Hoe noem je dakwerkers?

Een dakdekker, dakmonteur of dakdekker is een handelaar die gespecialiseerd is in dakconstructie. dakdekkers vervangen, repareren en installeren de daken van gebouwen, met behulp van een verscheidenheid aan materialen, waaronder gordelroos, bitumen en metaal. Ook bekend als dakmechanica of dakaannemers, inspecteren, repareren, vervangen of onderhouden dakdekkers de daken van woonhuizen en gebouwen. Ze berekenen hoeveel arbeid en materialen er nodig zijn voor elke dakbedekking en geven schattingen aan klanten.

Ondanks de beperkte werkgelegenheidsgroei worden gemiddeld ongeveer 15.600 openingen voor dakdekkers verwacht, gemiddeld gedurende het decennium. De meeste van die openingen zullen naar verwachting het gevolg zijn van de noodzaak om werknemers te vervangen die overstappen naar verschillende beroepen of de beroepsbevolking verlaten, zoals met pensioen gaan. Een dakdekker is een professional die gespecialiseerd is in dakconstructie. Dakdekkers bewaken het hele proces van dakbedekking in zowel residentiële als commerciële bouw.

Ze analyseren de bouwplannen en zorgen ervoor dat de dakbedekking in strikte overeenstemming met het ontwerp wordt uitgevoerd. Dakdekkers bepalen ook de materialen, substraten en ondersteunende accessoires die moeten worden gebruikt voor dakinstallaties. Zelfs de specificaties van de balken, spanten en spanten waarop daken zijn geïnstalleerd, worden bepaald door dakdekkers. Om succesvol te zijn als dakdekker, moet je goede werkrelaties kunnen onderhouden met klanten en andere aannemers.

Hoewel de meeste dakdekkers tijdens het werk leren, kunnen sommigen het beroep betreden via een leerlingprogramma. Omdat sommige dakbedekkingsmaterialen, zoals zonnetegels, niet vaak worden gebruikt, kan het enkele jaren duren om ervaring op te doen met alle soorten dakbedekking. De meeste commerciële, industriële en appartementsgebouwen hebben daken met lage hellingen, waardoor ze het meest voorkomende daktype zijn. Een erkende dakdekker kan een dakdekker zonder vergunning meenemen om hem bij te staan bij zijn werk en dat is acceptabel.

Voor meer informatie over leerlingplaatsen of andere werkmogelijkheden voor dakdekkers, neem contact op met de kantoren van de overheidsdienst voor arbeidsvoorziening, het staats leerlingbureau, lokale aannemers of bedrijven die dakdekkers in dienst hebben, of leerlingcommissies voor lokale vakbondsbeheer. Je bouwt veilige en duurzame daken en repareert beschadigde onderdelen zoals bijvoorbeeld gebroken gordelroos. Dakdekkers moeten een uitstekende balans hebben om vallen te voorkomen, omdat het werk vaak wordt gedaan op steile hellingen op aanzienlijke hoogte. De positie vereist ook uithoudingsvermogen en balans, aangezien dakdekkers vaak op hoogte werken terwijl ze verschillende machines en apparatuur bedienen.

Ze zorgen er ook voor dat watertanks de maximale hoeveelheid regenwater opvangen door de juiste spoed en grootte van daken te berekenen. Een dakdekker kan dus iemand zijn die een erkende dakaannemer is, een algemene aannemer die ook dakbedekkingswerkzaamheden kan doen, een dakaannemer zonder vergunning, of iemand die voor een dakbedekkingsbedrijf werkt. Daken kunnen zonnereflecterende systemen bevatten, die de absorptie van energie voorkomen; thermische zonne-energiesystemen, die energie absorberen om water te verwarmen; en fotovoltaïsche systemen op zonne-energie, die zonlicht omzetten in elektriciteit. De werkgelegenheid van dakdekkers zal naar verwachting de komende tien jaar met 5 procent groeien, langzamer dan het gemiddelde voor alle beroepen.

Dakdekkers moeten niet bang zijn om ver boven de grond te werken, omdat het werk vaak op aanzienlijke hoogte wordt gedaan.