Dakwerken: Info, Mogelijkheden & Prijzen

Werkzaamheden aan je woningdak of het dak van je bedrijf laten uitvoeren - uiteraard uitgevoerd door een professionele dakdekker, timmerman of bouwvakker -, heeft een hele reeks voordelen te bieden. Wat zijn deze voordelen precies? In de eerste plaats is dat je de garantie hebt dat het dakwerk door een ervaren en professioneel bouwbedrijf of dakdekkersbedrijf wordt uitgevoerd. En dat betekent dat je kunt rekenen op optimale kwaliteit en dus op een kwalitatief hoogstaand en mooi eindresultaat. Jij als opdrachtgever wordt hierbij volledig ontzorgd en hebt nergens omkijken meer naar. Een tweede voordeel van professionele dakwerken laten uitvoeren, is dat je voor de scherpste prijs-kwaliteitverhouding kunt gaan, door meerdere offertes van bedrijven op te vragen en die met elkaar te vergelijken. Regel bijvoorbeeld drie of vier prijsopgaves voor jouw dakproject en leg ze naast elkaar. Zo kun je voor jezelf de beste deal kiezen. In de derde plaats scheelt het uitbesteden van dakwerkprojecten aan een specialist je veel stress en tijd. De uitvoerder neemt alles voor zijn rekening, zodat jij je kunt richten op andere zaken, zoals je privéleven, je werk of je hobby's. En dat geeft natuurlijk veel lucht! Een vierde voordeel van dakwerken is het feit dat je dit moment kunt aangrijpen om je dak volledig te verduurzamen en toekomstbestendig kunt maken. Dat kan bijvoorbeeld door goed isolatiemateriaal te laten aanbrengen of door, als dat het geval is, het asbest in je dak te laten verwijderen. Verder kun je kiezen voor een dakconstructie of dakbedekking met een extra lange levensduur of besluiten om een groendak te plaatsen. Zo ben je duurzaam en milieubewust bezig en draag je bij aan de verduurzaming van onze wereld. Ten slotte is het uitbesteden van dakwerkprojecten ideaal, omdat er veel keuzemogelijkheden zijn en er dus maatwerk geleverd kan worden. Voor elke wens en elk probleem is er een antwoord in de bouwwereld. Wat je droom ook is: er is maatwerk mogelijk en vrijwel elke wens kan ten uitvoer gebracht worden!

Maar welke opties zijn er allemaal? Wat kun je allemaal aan je woningdak, het dak van een loods of dat van een kantoor of bedrijfsgebouw laten doen? Hieronder lees je alles over de mogelijkheden om je dak sterker, veiliger en zo toekomstbestendig te maken.

Dakrenovatie

Met name mensen die in wat oudere huizen wonen, zoals woningen van voor de Tweede Wereldoorlog of huizen in oude binnensteden, krijgen te maken met de noodzaak van dakreparaties. Veelvoorkomende problemen zijn een verouderde dakbedekking, lekkages en schade door hevige stormen. Verder komt het ook geregeld voor dat daken in de loop van de jaren zijn verwaarloosd of niet goed zijn onderhouden. Daardoor kan de dakconstructie aangetast zijn, wat uiteindelijk - als er tenminste niet wordt ingegrepen - kan leiden tot een dak waarvan de dragende balken en constructie verrot zijn. Als het dak dan instort of verzakt, en dat risico is groter dan veel woningbezitters denken, ontstaan er zeer onaangename en onveilige situaties. Het is dan ook zaak om je dakonderhoud en de kwaliteit van je dak serieus te nemen. Voorkomen is beter dan genezen! Maar welke mogelijkheden zijn er om je dak te renoveren? Uit welke soorten dakrenovatie kun je allemaal kiezen als je een hellend (schuin) dak hebt of juist een woning met een plat dak? Hieronder gaan we dieper in op de diverse varianten dakbedekking waaruit je kunt kiezen als renovatie nodig of wenselijk is.


Dakrenovatie hellend dak

Beschik je over een schuin of hellend dak? Dan zijn er veel keuzemogelijkheden om je dak fraai en stijlvol te renoveren. De meest gekozen optie is om te kiezen voor keramische of betonnen dakpannen, terwijl ook kleipannen een mogelijkheid zijn. Deze zo te noemen 'klassieke' vorm van dakbedekking is vooral geliefd vanwege de naar verhouding lage kosten. Keramische dakpannen zijn de meest stijlvolle keuze. Ze zien er prachtig authentiek uit en hebben een erg lange levensduur tot meer dan vijftig jaar. Een minpunt is dat ze wel wat duurder zijn dan de betonnen dakpannen. Dus heb je een minder ruim budget? Kies dan voor de betonnen variant om geld te besparen. Overigens kun je ook nog gaan voor kleipannen. Deze zijn sterk en duurzaam. Vraag bij een specialist gerust een offerte op om te bepalen wat in jouw situatie een verstandige keuze is!

Als de bekleding van je huidige dak aangepast moet worden voor betere dakbekleding, dan is leien dakbedekking ideaal wanneer je voor stijl en uitstraling gaat. Leien dakplaten op je dakconstructie aanbrengen helpt om je huis een lekker luxueuze en stijlvolle uitstraling te geven. Fijn is verder dat dit plaatmateriaal heerlijk licht is en dus geen onnodige belasting vormt voor je dak. Een derde pre van leien dakbeplating is de lange levensduur als je voor een goede kwaliteit platen kiest. De beste leiplaten kunnen tot wel 100 jaar (!) meegaan. Een minpunt is helaas wel dat je hiervoor diep in je buidel moet tasten, want leien dakplaten zijn in verhouding tot andere soorten dakmaterialen best aan de prijzige kant. Reken op een bedrag (inclusief plaatsing en belastingkosten/BTW) van circa 65 tot zo'n 120 euro per vierkante meter. Een echte aanrader zijn verder dakpanplaten die van metaal, bitumen of van kunststof zijn gemaakt. Steeds meer huiseigenaren die hun dak aan willen pakken, ontdekken de pluspunten van dit type dakbekleding. Dakpanplaten zijn namelijk lekker licht van gewicht, een zeer voordelige keuze en kunnen ook snel en eenvoudig aangebracht worden. De ideale oplossing dus als je van een voordelige deal houdt!

We gaan nog even verder, want er zijn voor schuine daken nog wel meer prachtige oplossingen om het dak op een mooie, efficiënte en klimaatvriendelijke manier mee te bedekken. En dat is de aloude rieten dakbedekking. In vroegere tijden was riet een standaardoplossing voor woningdaken. Maar dat is allang niet meer zo. Riet geldt tegenwoordig als een luxe oplossing voor dakbedekking. Riet ziet er romantisch, landelijk en zeer stijlvol uit en is daardoor steeds meer een luxeproduct geworden voor mensen die hun dak willen aanpakken. En dat is niet het enige dat rietdaken zo geliefd maakt. Riet isoleert namelijk ook uitstekend. Als de zon fel schijnt, blijft je woning met rietdak een stuk koeler en frisser. In de soms ijskoude wintermaanden of tijdens gure herfstdagen zorgt riet ervoor dat de warmte in je woning beter wordt vastgehouden. Riet zorgt dus het hele jaar door voor een fijn en fris binnenklimaat. En het helpt daarbij ook om je energierekening onder controle te houden!

Ten slotte moet als laatste variant voor platte daken zeker nog het fenomeen natuurdak vermeld worden. Typerend voor natuurlijke daken of groendaken, zoals deze ook wel aangeduid worden, is dat deze vol staan met planten, bomen, struiken en/of bloemen. Of met wat lagere groenbedekking als mossoorten, grassen, vetplanten of kruiden. Tuindaken of extensieve groendaken hebben diverse voordelen voor je eigen woning en ook voor de omgeving. Zo vangen ze overtollig regenwater op en voeren die af, waarmee de kans op lekkage aanzienlijk gereduceerd wordt. Verder zet het groen dat op daken wordt geplant CO2 om in verse lucht. Met name in steden zorgt dit ervoor dat de luchtkwaliteit verbetert. Fijn is, last but not least, ook het feit dat groendaken niet veel onderhoud nodig hebben. En qua kosten hoef je je ook weinig zorgen te maken, want die vallen erg mee!

Dakrenovatie platte daken

Honderdduizenden mensen in Nederland hebben thuis een plat dak. Platte daken vereisen een ander soort dakbekleding dan woningen die voorzien zijn van schuine daken. Gelukkig kun je ook als je een plat dak hebt, kiezen uit diverse mogelijkheden en oplossingen voor het 'perfecte' dak. Een geliefd soort dakbedekking voor platte woningdaken en bedrijfsdaken is bitumen. Dit materiaal staat ook wel bekend als dakleer of roofing. Roofing ofwel bitumen is gemaakt van aardolie en een van de voordeligste soorten dakbedekking voor platte daken. Voor zo'n 50 à 60 euro per m² (inclusief btw-kosten en arbeidsloon) kun je bitumen al laten plaatsen. Gemiddeld kun je bij roofing rekenen op een levensduur van ongeveer 30 tot 40 jaar.

Een tweede veelverkochte type dakbekleding is EPDM-dakbedekking. EPDM wordt door experts en dakdekkers geprezen vanwege de hoge waterdichtheid van het materiaal. Verder heeft EPDM na het aanbrengen nauwelijks tot geen onderhoud meer nodig. Nadat EPDM op je dak is aangebracht heb je er dus feitelijk weinig tot geen omkijken meer naar! Aantrekkelijk aan EPDM is het gegeven dat dit type dakbedekking uitstekend bestand is tegen temperatuurschommelingen. Of het nu tropisch warm is of stevig vriest: EPDM is elastisch en beweegt gewoon mee zonder te gaan barsten.

Een andere materiaalsoort die zich uitstekend leent voor dakbedekking is PVC. PVC is net als EPDM een grondstof die gemakkelijk krimpt en uitzet zonder dat er scheuren in je dakbekleding ontstaan. PVC heeft een zeer krachtige structuur en fijn is verder dat PVC naar verhouding licht is en dus de dakconstructie niet kan overbelasten. Voor het bekleden van je dak met PVC betaal je gemiddeld zo'n 70 euro per m2. Qua levensduur kun je uitgaan van 20 tot 40 jaar, dus voorlopig hoef je je over de kwaliteit van je dak geen zorgen te maken.

En daar is-ie weer: het groendak! Want net als op schuine daken kun je ook op platte daken gebruikmaken van planten, mossen of struiken om een groendak te creëren. Tijdens hevige buien zorgt een groendak ervoor dat het water goed opgenomen wordt en lekkage bij je dakbekleding minder kans krijgt. Daarbij help je om de luchtkwaliteit in jouw omgeving naar een hoger plan te tillen. Zeker in drukke steden is een groendak een welkome aanvulling op maatregelen die genomen worden om de CO2 in de lucht terug te dringen. Kortom: een prima optie voor dakbedekking van platte daken, die je dus zeker in overweging moet nemen!

Dakisolatie

Kiezen voor goede dakisolatie is een van de beste maatregelen die je kunt nemen om je energiekosten terug te dringen naar een acceptabeler niveau. Uit onderzoeken is namelijk duidelijk geworden dat gemiddeld rond 30 procent van het energieverlies in woningen en bedrijven verloopt via het dak. Door te keizen voor goede dakisolatie valt dan ook veel winst te boeken, zowel milieutechnisch als financieel gezien. Laat je door een isolatiebedrijf goed adviseren over de mogelijkheden die er zijn om je dak efficiënt en winstgevend te isoleren.


Een optie die tegenwoordig erg populair is, is minerale wol in het dak aanbrengen. Minerale wolsoorten als glaswol of rotswol hebben grote voordelen. Ze zijn relatief voordelig en vrij gemakkelijk aan te brengen. Aantrekkelijk is verder dat ze in akoestisch opzicht goed isoleren en veilig zijn bij brand. Verder heeft dit type isolatiemateriaal een hoge isolatiewaarde, wat inhoudt dat de warmte in huis (en de koude en warmte van buitenaf) goed tegengehouden worden.

Kunststof isolatoeplaten zijn een andere mogelijkheid om je dak te isoleren. Fijn is dat de isolatiedikte van dit type platen dunner is dan wanneer je gebruikmaakt van minerale wollen. Denk aan PUR- en PIR-platen. Voordelig is dat er veel keuze is aan isolatiewaarden. Hoe beter de isolatie, hoe dikker de isolatieplaten zullen zijn. Wie kiest voor kunststof isolatieplaten is relatief voordelig uit qua arbeidsloon, omdat de platen snel geplaatst en op maat gesneden kunnen worden.

Een derde isolatiesoort die de laatste jaren aan populariteit wint, is duurzaam isolatiemateriaal. Denk hierbij aan het gebruik van papier of andere ecologisch verantwoorde grondstoffen. Ze zijn natuurlijk milieuvriendelijk en bieden een goede thermische en akoestische isolatie. Een minpunt is echter wel dat ze niet altijd even brandveilig zijn en soms tot wel de helft duurder zijn dan kunstmatige vormen van isolatie. Overweeg dan ook wat voor jou belangrijk is bij de keuze voor isolerende materialen en laat je hierover goed voorlichten door meerdere isolatiebedrijven. Vraag diverse offertes op, zodat je goed vergelijkingsmateriaal hebt.

Dakramen en dakkoepels

Door goed isolerende dakramen en/of dakkoepels te kopen, kun je je woning slim verduurzamen. Moderne dakramen en dakkapellen zorgen er namelijk voor dat je gratis licht en (zeker als de zon flink schijnt) gratis warmte je woning kunt binnenhalen. En daardoor kun je flink besparen op je energiekosten. De stijlvolle en eigtijdse look van dakkoepels en dakramen is uiteraard ook aantrekkelijk. Fijn is ten slotte dat je woning meer waarde krijgt als je deze via een koepel of dakraam verfraaid. Dus tel uit je winst en vraag een offerte aan bij een dakspecialist!


Dakgoot reinigen

De dakgoot reinigen kun je natuurlijk zelf doen. Maar je bent zeker niet de enige als dit klusje je tegenstaat. Want balanceren op een ladder op grote hoogte, terwijl je tegelijk de dakgoot moet schoonmaken, vinden veel mensen geen pretje. Door deze klus uit te besteden, kun je jezelf dus een hoop stress besparen en voorkom je ongelukken en valpartijen. Doen dus! Want schone dakgoten zijn van groot belang om lekkages bij je dak of bij plafonds te voorkomen. Vooral als je in de buurt van een bos of hoge bomen woont, is het zaak om aan het reinigen van je dakgoten voldoende aandacht te besteden! Laat dit klusje minimaal eens per jaar door een ervaren bedijf uitvoeren, zodat je lekkages en schade aan je dak kunt voorkomen en hoge reparatiekosten kunt voorkomen!


Schoorsteenvegen

Het reinigen van de schoorsteen is ook van belang om problemen aan je dak voor te zijn. Door preventief je schoorsteenschacht te laten schoonmaken, minimaal één keer per jaar, voorkom je mogelijke schoorsteenbranden en help je jouw gashaard, houtkachel of cv-ketel om energiezuiniger te zijn. Schone schoorsteen- en rookafvoerkanalen zorgen er namelijk voor dat er een efficiëntere verbranding plaatsvindt en je minder stookkosten maakt. Periodiek zelf je schoorsteen vegen of een ervaren schoorsteenveger inschakelen, is ook cruciaal om te voorkomen dat er bij jou thuis een schoorsteenbrand kan ontstaan.


Prijs dakwerken

De prijs van de bovengenoemde dakwerken is afhankelijk van jouw specifieke wensen. We noemende de prijzen al, die je kunt gebruiken als richtlijn. Om zo voordelig mogelijk uit te zijn voor kwaliteitswerk, raden we je aan om meerdere offerte op te vragen bij dakwerkers, isolatiebedijven en allround klussenbedrijven bij jou in de regio. Vraag om een gespecificeerde prijsopgave, zodat je precies weet wat elk material of de diensten kosten. Zo kun je de beste keuze maken voor een zo gunstig mogelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Prijs dakrenovatie

De prijzen voor dakrenovavtie kunnen behoorlijk uiteenlopen, afhankelijk van de werkzaamheden. Maar wat zijn de gemiddelde prijzen waar je letterlijk rekening mee moet houden? In de tabel hieronder vind je enkele richtlijnen:

  • Vernieuwen van de dakconstructie - 3000 tot 5000 euro voor 40 m2
  • Isolatiemateriaal aanbrengen - 1000 tot 3000 euro voor 40 m2
  • Vewijderen asbest - circa 3800 euro voor 40 m2
  • Nieuw dakbedekking - crica 1000 tot 3000 euro per 40m2.
  • Prijs dakramen en dakkoepels
  • Prijs dakramen en dakkoepels

    De prijs van dakrramen en dakkoepels is enorm variabel en kan uiteenlopen van zo'n 400 euro per stuk tot wel duizenden euro's in totaal voor de meest luxe varianten en modellen. Natuurlijk is de prijs die gerekend wordt afhankelijk van het materiaal, jouw specifieke wensen en de oppervlakte en maten van de ramen en koepels. Ook het merk, dubbel glas of HR+++ glas en de arbeidskosten spelen een rol in de totale prijs. Daarom raden we je aan om een stuk of drie/vier gespecificeerde offertes op te vragen bij bouwbeddrijven. Je kunt dan gemakkelijker een keuze maken voor de beste aanbieder!